zaterdag 21 februari 2009

Ushuaia (het einde van de wereld!) en Tierra del Fuego

"El fin del mundo" zie je echt overal waar je kijkt in Ushuaia, van goeie marketing hebben ze hier wel kaas gegeten. Met "succes", want het kleine vissersdorpje dat Ushuaia ooit was is nu een "redelijk" bekend toeristenstadje waarvan de verwachtte charme een beetje zoek geraakt is. Het einde van de wereld is hier ook niet bepaald, er vertrekken hier dagelijk cruises richting Antarctica, maar € 5000 als last minute is net een beetje boven ons budget :-)

Wat hier wel aan zijn einde komt na 3079 kilometer, is de Ruta Nacional 3 die begint in Buenos Aires. De laatste 20 km lopen door het prachtige Nationaal Park (Tierra del Fuego), en die leggen we te voet af, gewoon om te kunnen zeggen dat we naar het einde van de Ruta 3 zijn gewandeld! Bevers zijn hier talrijk, en alhoewel ze overdag slapen in hun dammen, is het al indrukwekkend om te zien hoe ze dikke bomen gewoon omver knabbelen.

Pinguins zijn hier ook te vinden, we bezoeken een kolonie waar maar liefst meer dan 1000 van die grappige beestjes net hun babies hebben grootgebracht. We pikken nog het "museo naval" mee (in de oude gevangenis, de bestaansrede van Ushuaia) waar ook de familie Gerlache en hun Belgica hun eerbetoon krijgt.



In Patagonië is de weergod groot en de mens heel klein. We staan 7 u stil voor de oversteek van de straat van Magallanes omdat er een stormachtige wind waait, die oversteken onmogelijk maakt. De mensen in de bus voor ons vieren vandaag net hun 50 ste huwelijksverjaardag, en in plaats van te treuren dat ze niet op tijd op hun feest geraken, ontstaat er een waar dansfeest langs de oever van de straat van Magallanes, waarbij iedereen zich goed aan elkaar vasthoudt om niet te gaan vliegen! De ware Patagoonse spirit!



Geen opmerkingen: